Poprvé





(Věnováno Nikki, bez které by tahle povídka asi nevznikla.)

Otevřela oči. Chvilku jí trvalo, než si zvykla na šero, které panovalo v místnosti, jíž nikdy předtím neviděla. Před sebou uviděla tři dřevěné sloupy, které stály v řadě za sebou jako vězni připravení k popravě. Na obou stranách od nich se v pravidelných rozestupech tyčila další trojice dřevěných sloupů, které podpíraly trámy držící strop nevysoké místnosti, z kterého v pravidelných intervalech dopadaly na zem kapky vody. Kap. Kap. Kap. Vzduch byl nasáklý pachem vlhkosti a hlíny a ona sama navíc cítila lehký zápach chloroformu.
"Jsem v něčím sklepě," uvědomila si. "Jsem v nějakým zasraným sklepě." Pokusila se pohnout, ale nepodařilo se jí to. V šeru naklonila hlavu a to co uviděla, jí vyděsilo ještě víc, než myšlenka, že je v cizím sklepě. Celé její tělo bylo obmotáno silným provazem, který byl uvázán kolem dalšího sloupu, ne nepodobnému těm, které spatřila, když se probrala. Hlavou jí proběhla myšlenka na matku, která jí pokaždé, když šla ven varovala, před nebezpečím venkovního světa a hlavně před chlapci, kteří podle ní byli jen "úchylné nadržené loutky v moci samotného ďábla". Vždy se její řečem jen vysmála, ale teď jí to k smíchu moc nepřipadalo. Že by přece jen matka měla pravdu? Celým tělem jí projel úzkostný záškub paniky. Pokusila se vyprostit z dusivého sevření lana, ale její snažení nevedlo k žádnému výsledku.
"Pomoc," zkusila zavolat do prázdného sklepa. Hrdlo měla stažené strachem a proto se jí z úst vydralo jen slabé "moc". Zhluboka se nadechla, odkašlala a zkusila to znovu. "POMOC!" To už bylo lepší, místností proběhla slabá ozvěna. "Héj, pomoc, slyší mě někdo? Pomozte mi!"
Nad hlavou jí zablikalo světlo. Vzhlédla k němu a spatřila starou žárovku, od které po trámoví vedl elektrický kabel, který mizel v temném koutu místnosti. Žárovka blikla ještě jednou a pak se rozzářila teplým světlem, které vytvořilo kužel světla kolem sloupu, který byl pro tuto chvíli jejím temným strážcem. "Héj, slyšíte mě? Pomozte mi," zkusila zakřičet co nejhlasitěji dovedla. Někde ze tmy se ozvalo vrznutí dveří. Uslyšela pomalé šouravé kroky a na chvilku jí v srdci zahřála naděje, že jí někdo přišel zachránit. Ta však brzy uhasla, když se v šeru objevil shrbený muž, spíš chlapec ve vytahaném svetru a rukama v kapsách kalhot, které se daly popsat různými slovy, ale rozhodně ne jako padnoucí.
"Vida, tak Růženka se nám probudila," zamumlal, když přišel až k ní a kužel světla mu dopadl na tvář. "Doufám, že jsi měla pěkné sny." Při těch slovech jí věnoval nesmělý úsměv, který se jí však zdál jako ta nejodpornější věc, kterou v životě viděla.
Neodpověděla. Vzdorovitě mu zírala do očí. Vždyť ona ho přece zná! Ale odkud? Ty tmavé vlasy ostříhané podle hrnce, chladné modré oči, to mateřské znaménko na krku. Odkud ho sakra zná?
Nevydržel její pevný pohled a odvrátil zrak. Nervózně pokrčil rameny a šouravým krokem začal obcházet sloup, ke kterému byla přivázaná.
"Tak tys ztratila řeč? Jak roztomilé." V jeho chvějícím se hlase zachytila pochyby, ale i náznak něčeho jiného. Nedočkavosti a hlavně vzrušení.
"Proč mě tu držíš?" odpověděla mu vzdorovitě. Snažila se přitom otočit hlavu, protože stál zrovna za ní.
"Ty nevíš?" podivil se a s překvapivou rychlostí obešel sloup a přitiskl se k ní. Z jeho svetru cítila pach naftalínu. "No jasně, že nevíš," prohlásil vítězoslavně, když viděl nechápavý pohled v jejích očích. "Ty totiž ani nevíš, kdo jsem, že ne?" procedil mezi zuby. Byl u ní tak blízko, že cítila jeho dech a v jeho očích viděla v záři světla sama sebe.
Překvapeně na něj zírala a snažila se vzpomenout, kdo to je, nebo alespoň odkud by ho mohla znát. Chvíli si jí prohlížel a pak se znovu vydal šouravým krokem na svojí pochůzku okolo sloupu.
"Nevíš, kdo jsem. Ty mě neznáš. No jasně, proč bys taky měla," mumlal si pro sebe zatímco kolem ní chůzí pomalu opisoval kruh. Na chvíli jí napadlo, že vypadá jako by se vznášel, ale tuhle absurdní myšlenku rychle zaplašila. Ale co si neuvědomila bylo, že právě tahle myšlenka jí přivedla na správnou stopu. Další nápovědu v podobě jeho mumlání už nepotřebovala.
"Proč bys měla znát někoho, vedle koho od narození bydlíš? Kdo ti už tři roky posílá přání k narozeninám a k Valentýnu?  Někoho, kdo..."
"Já tě znám," vykřikla až sebou trhl. "Vím kdo jsi! Znám tě!"
Pomalu se došoural k ní. Chvíli jí pozoroval, pak k ní přistoupil a pevně jí chytil pod bradou.
"Tak ty mě znáš, jo?"  Chtěl se mu vysmeknout, ale pevně omotaný provaz kolem jejího těla jí to nedovolil. "Ty mě znáš?" Zvyšoval hlas. "Jestli mě znáš, tak řekni moje jméno." Jeho sevření nepovolovalo. "Řekni jak se kurva jmenuju!" Křičel na ní z několika centimetrů.
Do očí se jí draly slzy. V hlavě se jí promítal obrázek kluka od vedle, kterého znala od narození, který byl tak nějak vždycky kolem, který se jí vždy zdál milý, ale tak trochu divný. To že jí posílá přání k Vánocům věděla, ale o těch Valentýnkách neměla ani tušení, matka je před ní pečlivě schovávala. A teď tu byly spolu, ona spoutaná, on v roli únosce držíc jí pevně pod bradou se zuřivým výrazem ve tváři. Nevěděla jak se jmenuje, nikdy jí nezajímal natolik, aby zjišťovala jeho jméno.
"Hovno mě znáš," odsekl opět tiše a povolil sevření jejího krku. Viděla jak mu na čele pulzuje žíla a ve světle lampy se třpytí kapky jeho potu. Teď se jí koukal přímo do očí. Kromě chladu v nich uviděla i něco, co jí překvapilo. Bolest.
"Nemůžeš mě znát. Nikdy jsi mě nechtěla znát. I když jsem tak moc chtěl, abych tě zajímal, nikdy jsem pro tebe nebyl dost dobrej. Vždycky se našli jiný, který tě zajímali, na který si házela oči." Hlas se mu zlomil. Odvrátil tvář. Zdálo se jí, že brečí.
"Víš," zkusila to opatrně, "kdybys třeba chtěl, mohli bychom začít znovu, seznámit se a..."
"Drž hubu!" zakřičel. Viděla, že má oči plné slz. "Já už ti nevěřím! Už ne! Moc dlouho jsem doufal, moc dlouho se trápil, moc dlouho si představoval, že jsme spolu, že tě zajímám, že mě miluješ. Ale už ne! Přehlížela jsi mě dlouho!"
"Ale já tě nepřehlížela..." Chtěla mu všechno vysvětlit. Chtěla mu říct, že je to jen nějaký omyl, že nikdy nevěděla, co k ní cítí, že kdyby aspoň něco tušila, tak...
"Buď zticha!" Uštědřil jí takovou facku až trhla celým tělem. "Tvoje kecy už mě nezajímaj. Teď dostaneš co si zasloužíš!"
"Co se mnou uděláš?" zavzlykala. "Znásilníš mě?" Skoro si přála, aby to udělal. V hlavě se jí odehrávaly mnohem horší scénáře, než tenhle.
"Znásilnit tě?" Jeho pohled spočinul na její hrudi. "Nebudu ti lhát, napadlo mě to." Pravou rukou jí pohladil po tváři a levou jí sevřel ňadro. Chvíli jí ho hladil a pak jí rukou zajel až do rozkroku. Pocítila nával proviněného vzrušení, které ale odeznělo při pohledu na jeho o dvě čísla větší kalhoty, které nedokázaly skrýt jeho erekci.
"Napadlo mě to," pokračoval se vzrušením v hlase, "ale to by nebylo správný. To ne. Mám s tebou jinej plán. Něco co si zasloužíš. Co si zasloužím i já." Při těch slovech jí vytáhl ruku z klína a zašátral v kapse kalhot. Viděla jak z nich vytáhl plochý střep o velikosti dlaně se špičkou připomínající bajonet. Rozklepala se strachy. Zadíval se na střep a jeho ústa se roztáhla do mrazivého šklebu. Na chvíli jí napadlo, že jí rozřízne ústa tak jako to dělal Joker v příbězích o Batmanovi, ale to co se mělo stát, bylo něco mnohem horšího. Začal jí střepem hladit po tváři.
"Víš, dlouho jsem přemýšlel nad tím, co by sis zasloužila. Když jsem seděl sám ve tmě se svojí láskou k tobě a ty ses venku kurvila s těma hezounama, který tě krmili těma nehoráznýma sračkama o tom, jak hezký oči máš a tys na nich ty oči mohla nechat. A pak mě to napadlo."
Věděla co chce udělat. Věděla to a rozhodla se, že mu nedá žádnou příležitost, aby z toho měl alespoň trochu potěšení. Nebude křičet. Nebude se bránit. Cítila jak jí chladný střep řízl do tváře. "Ale to jsem nechtěl, princezno," zazubil se škodolibě.
 Teplá krev jí stékala po tváři a mísila se se slzami, které jí následovaly. Zavřela oči, ale nedočkala se vytouženého efektu tmy, v který doufala. Viděla všechno jasně. Viděla jak před ní stojí, světlo žárovky mu dopadá na tvář plnou vzrušení, bolesti, lásky a strachu. Viděla jak zvedá ruku se střepem... A pak poprvé spatřila tmu.


Co poslouchám? 


(Sorry, Phile, ale tímhle coverem ti nakopali zadek.)

0 komentářů:

Okomentovat

Používá technologii služby Blogger.

Copyright © / Monoskop

Template by : Urang-kurai / powered by :blogger